Słodkie – z jabłkami

Poznańskie „słodkie” – ciasta, ciasteczka, placki, babeczki i inne słodkie wypieki! Czasami, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego sięgamy po czekoladowego muffina, kawałek jabłecznika albo niezawodną lukrowaną drożdżówkę.

Na weekendowe popołudnie do kawy proponujemy:

Jabłkowe galette

jabłecznik

Składniki:

5 jabłek

½ szklanki brązowego cukru

½ szklanki cukru

2 łyżki mąki

¼ łyżeczki soli

Sok z ½ cytryny

6 łyżek masła

Na ciasto:

3 szklanki mąki

170 g masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

5 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto w misce zmieszaj masło, mąkę i sól. Doprowadź do konsystencji kruszonki. Następnie dodaj jajko i wodę i ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki.

W międzyczasie przygotuj jabłka. Zmieszaj ze sobą cukry, masło, sok z cytryny, mąkę i sól. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w kostkę. Owoce przesyp do przygotowanej mieszanki i zamieszaj. Pozostaw.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blacie rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek – nie przejmuj się poszarpanym brzegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na niego ciasto. Na środek przesyp owoce i je trochę rozsyp w kierunku brzegów. Brzeg ciasta zagnieć do środka tworząc okrągły kształt. Piecz 30-40 minut.

Źródło: FoodNetwork Polsat