Kulinarny symbol Poznania i Wielkopolski

W CK Zamek odbyła się ciekawa impreza kulinarna, połączona z degustacją Kiełbasy Parzonej Wielkopolskiej, która dołączyła do bardzo ekskluzywnego grona producentów unijnych, sygnowanych znakiem chronionego oznaczenia geograficznego. W chwili obecnej certyfikat posiada 8 producentów. I właśnie wyroby tych firm były przedmiotem degustacji konkursowej, w której jurorami bili przedstawiciele władz samorządowych, branżowi eksperci i poznańscy dziennikarze.
Która kiełbasa okazała się najlepsza? Decyzja jury okazała się dość zaskakująca – uznano, że wszystkie osiem firm przygotowuje produkt tak doskonałej jakości, że wszystkim przyznano pierwsze miejsce.

Staranikielbaa o przyznanie chronionego oznaczenia geograficznego UE dla naszego regionalnego specjału trwały wiele lat. Zaczęły się niemal 15 lat temu z inicjatywy Jacka Marcinkowskiego, wywodzącego się ze znanej rodziny poznańskich rzeźników i wędliniarzy, w której przepis na białą przekazywano sobie od kilku pokoleń. Nie mógł on pogodzić się z faktem, że rynek zalewają supermarketowe podróbki białej. Przez wiele lat Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu organizowała więc certyfikację wędlin wielkanocnych, w tym też naszej słynnej białej. Z czasem wpisano ją na listę produktów regionalnych.

Gdy wniosek przeszedł pomyślnie weryfikację w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, można go było wysłać do Brukseli. Te działania – również finansowo – wsparł Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Wreszcie wiosną 2017 roku wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu dostał pozytywną opinię i białej przyznano chronione oznaczenie geograficzne. Od 7 lipca 2017 decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna – Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska dołączyła do ekskluzywnego grona produktów, których jakość i smak są gwarantowane.

Producent, który chce znakować swoją kiełbasę unijnym oznaczeniem musi poddać się procedurze weryfikacyjnej. Pr zedstawiciele Wojewódzkich Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po przeprowadzeniu szczegółowej kontroli w zakładzie określają czy dany produkt spełnia precyzyjne warunki nadania tego

Według opisu chronionego oznaczenia geograficznego Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest produkowana wyłącznie z świeżego mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godz. po uboju. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, a jedynymi dodatkami są: sól warzona, świeżo zmielony pieprz czarny, świeży tarty czosnek oraz tarty majeranek, który do białej kiełbasy jest dodawany tylko w Wielkopolsce – mówi Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. – Wszystkie składniki poza pieprzem pochodzą z Polski. Kiełbasa według normy powinna mieć 10-12 cm długości i średnicę do 3,3 cm.

Kiełbasa jest kolejnym specjałem kulinarnym, pochodzącym z Wielkopolski i należy wyrazić nadzieję, że podobnie jak rogale świętomarcińskie znajdzie uznanie wszystkich smakoszy…

 

Roman Szymańskikiełba1