Prawdziwe smaki Wielkopolski

Jeżeli interesują nas regionalne smaki, produkty żywnościowe wysokiej próby, to warto podczas wycieczek tak po Polsce, jak i Europie szukać miejsc, które mogą poszczycić się certyfikatem ‘Dziedzictwo kulinarne’. W naszym rejonie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzesza już 115 producentów żywności wysokiej jakości, jak i restauracji, gospód i gościńców, które specjalizują się w przyrządzaniu miejscowej kuchni.

W miniony czwartek, podczas V Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, przyznano certyfikaty ‘Dziedzictwo kulinarne Wielkopolska’ kolejnym 6 nowym członkom Sieci. Pośród nich znalazł się gospodarz tegorocznego Forum, Pałac Tłokinia w podkaliskiej Tłokini Kościelnej, w karcie którego znajdują się tradycyjne potrawy. Do Pałacu, w tym do jego menu można zajrzeć wchodząc na stronę http://www.palac-tlokinia.pl. Zawsze jednak lepiej – będąc w okolicy – po prostu wstąpić i sprawdzić, jak potrawy smakują w rzeczywistości.

Pełną listę zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, jak i w innych regionach Europy, które dbają o ochronę swej odrębności kulturowej i zachowania spuścizny w dziedzinie kulinarnej, znaleźć można na stronie www.culinary-heritage.com. O samej idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska ciekawie opowiada Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Materiał, który zachęca do poszukiwania miejsc z certyfikatem ‘DKW’ – ‘Smaki Regionu’ można znaleźć na stronie Starostwa Powiatowego w Kaliszu http://www.powiat.kalisz.pl/p,79,telewizyjny-serwis-starostwa-powiatowego-w-kaliszu.

Weronika Maj

kulinaria