Poradnik dekorowania pierniczków

Pierniczki 2Najlepsi kucharze połączyli swoje siły, aby Wasze Święta stały się największym wydarzeniem kulinarnym roku i pozostawiły bajkowe wspomnienia. Myślisz, że gotowanie jest trudne a przygotowanie Świąt to wyzwanie dla doświadczonych kucharzy? Przekonamy Cię, że się mylisz, zainspirujemy, rozbawimy i nauczymy kucharzyć na mistrzowskim poziomie.

 W specjalnych programach takich, jak „Boże Narodzenie w 12 odsłonach”, „Bożonarodzeniowa kuchnia Food Network”, Bożonarodzeniowa niespodzianka z Jodie Prenger”, „Gwiazdka pełna smaku z Thomasiną Miers”, „Hiszpańska gwiazdka z Benem Tishem”, „Przy świątecznym stole Siby”, „Świąteczne gotowanie z Mattem i Lisą”, „Tradycyjna gwiazdka z Rosemary Shrager” zarówno miłośnicy tradycji, jak i eksperymentalnej, nowoczesnej kuchni z różnych stron świata znajdą coś dla siebie. Nie zabraknie też świątecznych odcinków popularnych programów takich, jak „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”, jak również programów Waszych polskich ulubieńców, Ewy Wachowicz i Karola Okrasy.

Poniżej znajdziecie prezent pod Choinkę od Polsat Food Network – poradnik dekorowania pierniczków lukrem królewskim. Przekonajcie się, jak łatwo możecie sami stworzyć wymarzone, świąteczne dekoracje.

Dekoracje lukrem królewskim – poradnik

Krok 1.

Przygotuj lukier królewski – najlepszy do dekoracji, trwały i niezawodny. Możesz go łatwo przygotować samodzielnie.

Krok 1

Składniki:

  • 0,5 kg cukru pudru
  • 3 duże białka jajek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w mikserze i ucieraj na niskich obrotach miksera, dopóki nie powstanie gładki i gęsty lukier. Aby zagęścić lukier, używany do konturów, dodaj więcej cukru pudru – powinien mieć konsystencję pasty.

Krok 2.

Krok 2

Podziel lukier na części w osobnych miskach i dodaj do każdej barwnik spożywczy w wybranych kolorach i dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać jaśniejsze i ciemniejsze odcienie tego samego koloru lukru, przygotuj je osobno, dodając mniej lub więcej barwnika.

 

 

 

 

Krok 3.

Krok 3Najpierw wykonaj kontur. Pamiętaj, że pierniczki do dekoracji powinny być całkowicie wystudzone. Gęstszy lukier nałóż do rękawa cukierniczego z tylką o malutkim otworze i powoli, dokładnie wykonaj obrys kształtu, który ma być kolorową powierzchnią. Możesz użyć innego koloru lukru, jeżeli chcesz uzyskać kontrastowy kontur.

Rękaw z lukrem trzymaj w tym ręku, którym zazwyczaj piszesz, zaś drugą ręką podtrzymuj i prowadź końcówkę. Delikatnie ściskaj rękaw od góry, aby wycisnąć odpowiednią ilość lukru. Potem odstaw ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru.

Krok 4.

Krok 4Aby wypełnić kontur, użyj rękawa cukierniczego z tylką o dużym otworze lub wręcz łyżeczki. Konsystencja lukru musi być zbliżona do gęstego sosu, aby dosłownie zalać nim powierzchnię wewnątrz konturów i aby lukier sam się rozpłynał.
Jeżeli powstaną nierówności lub dziury, wygładź je od razu szpatułką, póki lukier jest miękki. Ponownie odłóż ciastka aż do całkowitego zastygnięcia lukru. Jeżeli chcesz na tym etapie użyć do dekoracji ozdobnych posypek, przyklej je ostrożnie do powierzchni lukru, zanim zastygnie.

Krok 5.

Krok 5Używając gęstego lukru do konturów i rękawa cukierniczego z tylką o małej średnicy otworu, wykonaj pozostałe dekoracje i ornamenty.

 

 

 

 

 

Krok 5aKropli lukru możesz użyć do dodatkowego ozdobienia gwiazdek.

 

 

 

 

 

I gotowe! Wesołych Świąt!

Pierniczki