Obiad w stylu… angielskim

Znudziło się Wam gotowanie „po polsku”? Oto propozycje ze świata. Kuchnia z Wysp Brytyjskich – kryje w sobie wiele niesamowitych smaków i wcale nie jest nudna. Zachęcamy do przeniesienia kuchennych inspiracji wprost na talerze! Z tymi prostymi przepisami na pewno Wam się uda.

 

Przystawka – Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem

rolada marchewkowa

Marchewka w zupełnie nowej odsłonie. Lekki ziołowy serek, garść przypraw i pyszna wegetariańska przekąska jest gotowa zaskoczyć Was swoim smakiem!

Składniki:

450 g startej marchewki

50 g masła

1 łyżeczka kminku w proszku

6 jajek (żółtko i białko oddzielnie)

200g kremowego serka

Duża garść posiekanego szczypiorku

Duża garść posiekanej pietruszki

Sól i pieprz do smaku

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego kminek i marchewkę. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj sól i pieprz i odstaw z ognia. Wmieszaj żółtka i pozostaw do ostygnięcia.

Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z przygotowaną marchewką (łyżka po łyżce). Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Piecz w 200°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełóż wszystko, wraz z papierem do pieczenia, na ściereczkę kuchenną i przykryj do wystygnięcia.

Serek wymieszaj ze świeżymi ziołami (jeżeli wydaje się za gęsty, łyżka mleka rozwiąże ten problem). Serek rozprowadź równomiernie na przygotowanej wcześniej marchewce i zwiń zaczynając od krótszej strony.

Przełóż na talerz i pokrój. Gotowe!

Danie główne – Curry z kurczaka

kurczak curry
Najsłynniejsza brytyjska potrawa rodem z gorących Indii. Sekretem udanego curry jest patelnia, której używamy.
Powinna przypominać woka i mieć grube dno.
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
1 duża cebula
3 średnie posiekane pomidory
50g pasty ze świeżego czosnku
2 zielone papryczki chilli
1 łyżeczka świeżego imbiru
25 g papryczki chilli w proszku
25 g kurkumy
25 g Garam Masala
15 g suchej kolendry
15 g kminku w proszku + 10 g nasion
10 g pieprzu
10 g kardamonu
Sól
Rozgrzej ¼ szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw.
Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje.
Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę.
Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!

Deser: Victoria Sponge z dżemem agrestowym

deser Victoria
Klasyczny brytyjski deser z owocowym akcentem. Słodkie, puszyte ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym posmakiem dżemu, tworząc razem niebiańską przekąskę na osłodę popołudnia.
Składniki:
4 średnie jajka
1 żółtko
225 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
225 g cukru
75 ml creme fraiche
200 ml kremówki
Dżem agrestowy (można przygotować
samemu: 200 g agrestu i 100 g cukru razem
gotować, aż owoce zmiękną, odstawić
i dodać łyżeczkę syropu z czarnego bzu).

Rozgrzej piekarnik do 165°C.

Jajka wymieszaj widelcem z pojedynczym żółtkiem. Powinno być ich w sumie około 225 ml. Przesiej mąkę do miski i odstaw.

Masło, ekstrakt waniliowy i cukier ucieraj razem w mikserze do uzyskania gładkiej masy. Dodaj creme fraiche i dalej ucieraj przez około 1 minutę. Zmniejsz obroty i dodaj ⅓ masy jajecznej a następnie 2 łyżki mąki. Zanim powtórzysz proces poczekaj, aż wszystko się ładnie połączy. Pozostałą mąkę dosyp do masy i wymieszaj delikatnie dużą szpatułką. Ciasto powinno być białe i delikatnie spływać ze szpatułki.

Przelej połowę ciasta do formy o średnicy 20 cm i piecz 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 10 minut. Następnie powtórz proces z drugą połową masy.

Kremówkę ubij na sztywno.

Jeden blat ciasta ułóż na talerzu, a następnie posmaruj dżemem i wyłóż kremówkę. Przykryj drugim blatem i delikatnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: FoodNetwork Polsat