Mistrzostwo grillowania

grillbarbecue2-72125_960_720Nadszedł czas, kiedy odświeżamy swoje zdolności w grillowaniu, ale warto też wypróbować klika nowych tricków, by stać się niekwestionowanym mistrzem rusztu!

 

Mistrz grilla musi być też mistrzem zakupów, aby wybrać najlepsze i najświeższe składniki. Na ruszt można położyć wszystko – warzywa, owoce, ryby, owoce morza i oczywiście mięso! Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować! Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym by mięso miało czas w niej poleżeć – minimum 3 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków i aromatów oraz na wchłonięcie ich przez mięso. Jeżeli decydujecie się na wersję saute to przyprawiamy na chwilę przed wrzuceniem na ruszt. Dobrze jest też mięso posmarować olejem, który ma wyższą temperaturę pieczenia więc jest i zdrowszy i smaczniejszy.  A jak już wrzucimy je na ruszt to przewracamy tylko jeden raz, bo inaczej będzie suche. Przed podaniem jeszcze jeden trick – należy je obficie skropić cytryną wtedy zyska więcej aromatu i będzie przepyszne!

A teraz czas teorię przekuć w praktykę!

Grillowane warzywa z kolendrowym jogurtem

PFN_Grillowane warzywa z kolendrowym jogurtem

 

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 lub 4 krople ostrego sosu
  • Sól i pieprz
  • 4 cukinie pokrojone w plastry
  • 2 małe, żółte dynie pokrojone w grubą kostkę
  • 1 bakłażan pokrojony w plastry
  • 2 pokrojone czerwone cebule
  • 12 pieczarek przekrojonych na pół
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw
    w lodówce.
  2. Warzywa i grzyby posmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony.
  3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem.

 

Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą

PFN_Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • Prawie pełna szklanka sosu balsamicznego
  • Sól i pieprz
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 porcje łososia
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj posiekane cebule. Podsmażaj do zeszklenia. Przygotuj 1/3 szklanki sosu balsamicznego. Do podsmażanej cebuli dodaj najpierw połowę odlanej porcji i podgrzewaj do wchłonięcia a potem wlej resztę. Podsmażaj do zredukowania, przypraw i pozostaw.
  2. Rozgrzej grilla. Resztę sosu balsamicznego zredukuj w małym garnuszku wraz z rozmarynem.
  3. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i przypraw. Grilluj 20-25 minut obracając rybę. Na ostatnie 5 minut posmaruj sosem balsamicznym z rozmarynem.
  4. Ściągnij z grilla i podawaj z cebulką.

 

Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką

PFN_Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą

 

 

 

Składniki:

  • 250 g pokrojonego mango
  • 70 g posiekanej kolendry
  • 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kg pałek i udek z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.
  3. Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso co 5 minut.

 

  1. Podawaj z sosem mango.

 

 

 

Materiały prasowe Polsat FoodNetwork

Zdjęcia Polsat FoodNetwork, pixabay