Konkursowe przepisy do wypróbowania

Pod patronatem My60+ odbył się konkurs na przepis kulinarny pt. ,,Ulubione desery i konfitury” organizowany przez Klub Seniora 82 w Poznaniu w ramach projektu “Książka kucharska Babci i Dziadka”. Konkursowi przyświecało hasło: ,,Seniorzy przetwarzają,  gotują,  wszystko wykorzystują”.

Patronatem honorowym objęli projekt Marszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Związek Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności.

Zgodnie z regulaminem każdy uczestnik nie tylko miał za zadanie przygotować zdrowy przepis na konfitury lub zdrowy deser – najlepiej z maksymalnym wykorzystaniem produktów – ale też sfotografować swoje dzieło.
Jury oceniało oryginalność potrawy, zróżnicowanie wykorzystanych produktów oraz walory estetyczne.

Najwyższe oceny otrzymał ,,Deser na zdrowie!” autorstwa Marii Matys, która przysłała także ciekawy przepis na konfiturę dyniowo-jabłkową.
Drugie miejsce zajęła rolada owocowa ,,Stonoga Misia” Mirosławy Muchy.
Na pozycji trzeciej uplasowały się potrawy:
,,Deser wiosenny” Marii Ratajczak, ,,Letnia chmurka” Grażyny Matuszewskiej oraz kolorowy ,,Salceson z galaretki” Krystyny Szcześniak.
Uroczyste ogłoszenia wyników konkursu odbyło się w restauracji ,,Bazylia & Oregano”  w Poznaniu, gdzie oprócz wręczenia dyplomów i nagród książkowych wszyscy uczestnicy uraczeni zostali wykwintnymi włoskimi daniami.
– Ogromnie cieszę się z wyróżnienia – mówiła po ogłoszeniu wyników Maria Matys. – Bardzo lubię gotować, a znalazłam na to czas po przejściu na emeryturę. Lubię eksperymentować w kuchni i łączyć różne smaki. Szukając inspiracji, przede wszystkim chciałam, by moje potrawy były przede wszystkim zdrowe i nie mogłam do zwycięskiego deseru dodać morwy, która ostatnio bardzo przypadła mi do gustu.
Członkowie jury – wśród których była także przedstawicielka naszej redakcji – najbardziej żałowali, że nie było możliwości przygotowania i popróbowania konkursowych deserów.

Możecie jednak sami je wypróbować. Poniżej konkursowe przepisy i zdjęcia.

Deser na zdrowie!
Przepis i zdjęcie: Maria Matys
na zdrowie

Składniki:
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 banan,
½ szklanki mleka kokosowego,
1 łyżka miodu,
1 mango, można użyć mrożonego lub z puszki,
Kilka sztuk białej morwy suszonej do dekoracji i chrupania.

Wykonanie:
Banany pokroić w plastry, dodać do mięciutkiej kaszy, dolać mleczko kokosowe i razem dokładnie zmiksować na krem. Dosłodzić miodem. Mango obrać, pokroić, zmiksować.
Krem przełożyć do pucharków.
Na górę układać mus mango, ozdobić suszonymi owocami.
Mango i banan muszą być dobrze dojrzałe.
Z podanych proporcji składników wychodzą dwa desery.

Konfitura z dyni z jabłkiem
Przepis i zdjęcie: Maria Matys
dynia z jabłkiemSkładniki:
1 kg dyni wydrążonej ze skórą,
1 kg kwaśnych jabłek – najlepiej boskop,
1 duża cytryna,
3 łyżki cukru,
½ szklanki wody.

Wykonanie:
Dynię pokroić ze skórą na duże kawałki i upiec w piekarniku w temp. 18-200 st. C do miękkości – ok. 40 min. Przestudzić, obrać skórę, rozdrobnić. Ja użyłam maszynki do mięsa, można zblendować.
Jabłka pokroić w ćwiartki, obficie skropić cytryną, wrzucić do garnka z grubym dnem, podlać ½ szklanki wody, dusić do miękkości na wolnym ogniu. Nie obieram jabłek ze skórki i zostawiam gniazda nasienne. Przestudzone przetrzeć przecierakiem np. do pomidorów lub przez sito. Dynie i jabłka przełożyć razem do garnka, dodać cukier, przyprawy, smażyć ok. 6 minut.
Konfiturę przekładać do ciepłych, wyparzonych słoiczków, przetrzeć brzegi i zamknąć.
Na dłuższe przechowywanie pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 st. C przez 20 minut.

Stonoga Misia
Przepis i zdjęcie: Mirosława Mucha
stonogaSkładniki:
Biszkopt:
5 jajek,
½ szklanki cukru drobnego,
1 szklanka mąki tortowej,
szczypta soli.

Nadzienie:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 serek mascarpone (200 g),
można dodać aromat waniliowy,
owoce sezonowe – truskawki, maliny (można dodać mrożone – wówczas 300 g owoców zalać 1 szklanką gorącej galaretki owocowej).

Wykonanie:
Białka ubić, dodać żółtka, cukier, mąkę przesiać i delikatnie połączyć.
Blaszka standardowa. Piec w temp. 170 st. C na lekko złoty kolor.
Po upieczeniu zwinąć na czystej ściereczce.
Po wystygnięciu, rozwinąć i ciasto gotowe do włożenia kremu i owoców. Następnie znów zwinąć i rolada jest gotowa do dekoracji np. śmietaną jak na zdjęciu.

Lekka chmurka owocowa
Przepis i zdjęcie: Grażyna Matuszewska
chmurkaSkładniki:
słoiczek jeżyn lub świeże jeżyny,
wiśnie drylowane świeże lub rozmrożone, ale dobrze osuszone,
galaretka wiśniowa lub poziomkowa,
śmietanka kremówka 500 ml,
cukier puder  – ilość dopasowana do własnego smaku,
cukierek czekoladowy, pralinka,
listek mięty lub bazylii do dekoracji.

Wykonanie:
Jeżyny odcedzamy i zasypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na spód miseczki i zalewamy rozpuszczoną wcześniej galaretką. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę kremówkę. Do śmietanki dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
Gdy galaretka w miseczce już stężeje, dodajemy ubitą śmietankę z wiśniami.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki, żeby jeszcze troszkę stężał. Gdy ocenimy, że jest już idealny, zabieramy się do dekoracji. Możemy na tarce zetrzeć czekoladowy cukierek i obsypać nim białą chmurkę. Jeśli wolimy większe kawałki, cukierek można pokroić i poukładać starannie na deserze. Ładnie wygląda również posypane wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.
Na koniec dekorujemy zielonym listkiem mięty lub bazylii i można zacząć delektować się smakiem. Pychota!

 

Salceson z galaretek
Przepis i zdjęcie: Krystyna Szcześniak
salcesonSkładniki:
2,5 kubka jogurtu greckiego (400 ml),
2 galaretki bezbarwne,
4 różnokolorowe galaretki.

Wykonanie:
Każdą z kolorowych galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody (200 ml). Następnie wylać do miseczek i gdy stężeją pokroić na małe kawałeczki.
Galaretki bezbarwne rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić, dodać jogurty i pokrojone galaretki. Wszystko razem wlać do formy lub do szklanego pojemnika.
Smacznego!

Deser wiosenny
Przepis i zdjęcie: Maria Ratajczak
wiosenny

Składniki:
galaretka winogronowa,
galaretka cytrynowa,
galaretka agrestowa,
galaretka truskawkowa,
winogrona zielone (bezpestkowe),
truskawki,
maliny,
pomarańcze + cytryna.

Wykonanie:
Rozpuszczoną galaretkę odstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić ją w kostkę.
Następnie pokroić owoce i układać kolorystycznie w pucharki.

 

Deser magia smaków
Przepis i zdjęcie: Maria Matys
magia smaków

Składniki:
2 banany,
2 łyżeczki gorzkiego kakao,
150 ml jogurtu greckiego,
150 g truskawek,
2 łyżeczki cukru.

 Wykonanie:
I warstwa ciemna: banany lekko zmiksować z kakao,
II warstwa: jogurt,
III warstwa: truskawki mogą być lekko rozmrożone – zblendować z cukrem.
Do szklanych pucharków nakładać ciemną warstwę, na to jogurt i na górę mus truskawkowy. Na szczycie kleksik jogurtu.
Z podanych składników wychodzą 2 porcje. Można pominąć cukier. Banan nadaje słodyczy.

Powidła z dyni Hokkaido – najlepsze pod słońcem!
Przepis i zdjęcie: Mirosława Mucha
dynia konfiSkładniki:

500 g dyni (upiec w piekarniku ze skórą),
250 g cukru (używam trzcinowego),
sok z jednej cytryny,
pomarańcza – pokrojona,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka spirytusu.

Wykonanie:
Dynię gotuję do miękkości z dodatkiem soku z cytryny, przyprawami i pomarańczą. Na końcu dodaję cukier i spirytus. Jeszcze chwilę gotuję wszystko. Można dodać aromat wanilii.
Gotowe wkładam do słoików. Pasteryzuję.

Powidła ze śliwek węgierek – pychota!
do piernika, ciasta, do kanapek
Przepis i zdjęcie: Mirosława Mucha
węgierkiSkładniki:
4 kg śliwek węgierek – umyć i wypestkować,
1 cytryna – sok,
½ szklanki cukru – opcjonalnie, bo śliwki są bardzo słodkie.

Wykonanie:
Śliwki smażymy po około 2 godz. przez 3 dni. W ostatnim dniu, pod koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 30 minut ciągle mieszając, żeby powidła nie przywarły.
Wychodzi dość zwarta konsystencja.