Chłodnik na upały

chlodnikW Galerii Pestka od kilku miesięcy działa restauracja inna niż wszystkie, począwszy od wystroju po posiłki. Tu z wyjątkowym szacunkiem podchodzi się do gości oferując im wyjątkowe dania przygotowane z produktów od lokalnych dostawców.  Wszystko po to, by każdy czuł się tu jak w domu!

Stoły, krzesła, fotele, abażury niejednemu gościowi restauracji “You&me” przypominają doskonałe, designerskie produkty polskich producentów mebli sprzed lat. Są wygodne, jak dawniej, i bardzo kolorowe, przez co nadają przestrzeni uroku i ciepła. Jest tu też kącik dla dzieci z mnóstwem zabawek i przytulanek, by najmłodsi goście się nie nudzili.     

Ale najważniejsze są posiłki – tworzone w oparciu o tradycyjne przepisy kuchni polskiej, ze świeżych produktów. – Nasi kucharze wiedzą, że najlepsze produkty znajdą w lokalnych przedsiębiorstwach: dlatego warzywa i owoce kupujemy na targu na Franowie, a mięso kupujemy od okolicznych dostawców. Takie produkty najlepiej podkreślają smak i urok tradycyjnej, regionalnej kuchni – zapewnia Joanna Ochniak, Szef kuchni i ekspert kulinarny. – Codziennie przygotowujemy dla naszych gości coś innego – świeże, domowe ciasta z sezonowymi owocami, najróżniejsze pierogi, dania mięsne i jarskie, zupy i chłodniki. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które wybrały się na zakupy z dziećmi – każdy nakłada sobie tyle, na ile ma ochotę – jest w tym rozwiązaniu i zabawa, i ekonomia. Do “You&me” można też przyjść na kawę i domowe ciasto. – Nasze jedzenie sprzedawane jest na wagę – oznacza to, że każdy może nałożyć sobie dokładnie tyle, ile chce i co chce. Można wybrać dodatki, sos oraz surówki i zjeść na miejscu lub skorzystać z opakowania na wynos – zapewnia J. Ochniak.- Z chęcią przygotujemy jedzenie na urządzane przez Państwa przyjęcie! Wystarczy zaprosić gości, a my zajmiemy się resztą.

Latem „You&me” przygotowała specjalną ofertę dla seniorów.

Korzystając z okazji poprosiliśmy Joannę Ochniak, o przepis w sam raz na wakacyjne danie.

Przepis

CHŁODNIK LITEWSKI

Przepis: Joanna Ochniak

Składniki :

1 litr maślanki mrągowskiej

1 litr jogurtu naturalnego

1 pęczek botwinki

4 ugotowane buraki

3 łyżki koncentratu buraczanego Krakus

2 ogórki zielone

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

sok z jednej cytryny

½ łyżeczki cukru

sól

pieprz

3 jajka ugotowane na twardo

Opis przygotowania

Botwinkę dokładnie umyć, posiekać na drobne paski wraz z liśćmi i burakami. Do gotującej się wody dodać ½ łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny oraz pokrojoną botwinkę. Gotować do miękkości, a następnie wystudzić np. umieszczając garnek w misce z zimną wodą.

Ogórki, rzodkiewki, buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie posiekać  koper i szczypiorek. Wszystkie składniki wrzucić do miski wraz z ostudzoną botwinką, jogurtem naturalnym i maślanką. Wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny, można dla uzyskania ładniejszego koloru dodać 2-3 łyżki koncentratu buraczanego.

Schłodzić w lodówce ok. ½ godz. Podawać z połówką jajka ugotowanego na twardo i udekorować posiekanym koperkiem.