Słodkie – z jabłkami
Poznańskie „słodkie” – ciasta, ciasteczka, placki, babeczki i inne słodkie wypieki! Czasami, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego sięgamy po czekoladowego muffina, kawałek jabłecznika albo niezawodną lukrowaną drożdżówkę.
Na weekendowe popołudnie do kawy proponujemy:
Jabłkowe galette
Składniki:
5 jabłek
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki
¼ łyżeczki soli
Sok z ½ cytryny
6 łyżek masła
Na ciasto:
3 szklanki mąki
170 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
5 łyżek mąki
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto w misce zmieszaj masło, mąkę i sól. Doprowadź do konsystencji kruszonki. Następnie dodaj jajko i wodę i ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki.
W międzyczasie przygotuj jabłka. Zmieszaj ze sobą cukry, masło, sok z cytryny, mąkę i sól. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w kostkę. Owoce przesyp do przygotowanej mieszanki i zamieszaj. Pozostaw.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blacie rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek – nie przejmuj się poszarpanym brzegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na niego ciasto. Na środek przesyp owoce i je trochę rozsyp w kierunku brzegów. Brzeg ciasta zagnieć do środka tworząc okrągły kształt. Piecz 30-40 minut.
Źródło: FoodNetwork Polsat