Piernik świąteczny na miodzie
- 1/2 kg mąki
- 4 jaja
- 1 kostka masła
- kilka łyżek oleju
- 1 szklanka miodu
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 paczki przyprawy do piernika lub ubite w moździerzu przyprawy: gałka muszkatołowa, goździki, cynamon w lasce, cała wanilia, owoce kardamonu, ziarna anyżu, dodać utarty na tarce świeży imbir /dzięki takim przyprawom piernik zyska intensywniejszy smak/
- 1 łyżeczka kakao
- słoik powideł śliwkowych
- słoik konfitur z pomarańcz
- bakalie /najlepsze są śliwki wędzone oraz orzechy włoskie i rodzynki/
- pół szklanki mleka ze śmietaną
Lukier:
- szklanka mleka połączonego ze śmietana
- cynamon mielony
- imbir
- szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Najpierw skroić na bardzo cienkie plasterki 4 pomarańcze i smażyć ze szklanką cukru aż do uzyskania szklistych konfitur. Lekko wystudzić.
Następnie rozbić w moździerzu przyprawy do piernika.
Potem rozpuścić w garnku dużym masło, olej, miód, mleko ze śmietaną, dodać do tego pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na końcu dodać sodę.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Lukier – wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Po schłodzeniu piernik polać lukrem, przygotowanym z podanych składników.