Grzanki z floksem
Doskonały przepis na grzanki dla tych, którzy chcą niedrogo, ale z fantazją ugościć znajomych.
Potrzebne są bagietka, może być z ziarnem, odrobina masła, ser smażony wielkopolski bez kminku, słodko-winne jabłko i gruszka, pieprz świeżo zmielony i kwiaty floksa.
Na kromeczki bagietki lekko posmarowane masłem kładziemy plasterki (ok. 2-3 mm) owocu. Dopiero owoc przykrywamy plastrem sera (pamiętajmy, że przy podgrzaniu będzie się rozlewał, więc lepiej nie dawać zbyt dużych). Tak przygotowane grzanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st.C na ok.8 minut. Po wyjęciu możemy je przyprószyć pieprzem albo delikatnie „maznąć” konfiturą z borówki. Do ozdoby można użyć kwiatów floksa.
BEM
Fot. B. Marcińczyk
Podejrzane i smakowane w ,,Todze”, przygotowane przez Ewę i Piotra Michalskich z okazji prezentacji produktów z Wielkopolski oznaczonych Trzema Znakami Smaku