Wiosenne przepisy mistrza
„Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny.” to książka pełna miłości, pasji i dobrego jedzenia. Autorami książki są: Grzegorz Łapanowski– kucharz, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, prowadzący i juror w Programie Top Chef, miłośnik świeżej, sezonowej i lokalnej żywności i Maia Sobczak – propagatorka zdrowego stylu życia i wspierającej, naturalnej diety, wegetarianka, mama blond urwisa, psycholog, terapeuta wg TMC i Ayurvedy, autorka bloga: qmamkasze.pl.
Ta książka to zdecydowanie coś więcej niż kolejna książka kucharska. To początek przygody ze zdrowym i kreatywnym spojrzeniem na to, co na talerzu czy w torbie na zakupy. W pierwszej jej części autorzy umieścili poradnik dotyczący m.in. mądrych zakupów, wpływu jedzenia na zdrowie, gotowania z miłością do jedzenia czy zasad prawidłowego odżywiania. Druga część to zbiór sprawdzonych przepisów, opartych na ogólnodostępnych i zdrowych produktach. Przepisy podzielono na 5 rozdziałów: śniadania, II śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski i desery. Dzięki temu drogi czytelniku, będziesz mógł szybko znaleźć to co Cię najbardziej interesuje. Książka zilustrowana jest zdjęciami autorki Mai Sobczak oraz wybitnych fotografów: Natalii Szafrańskiej, Kamila Zielińskiego i Krzysztofa Kozanowskiego. Fotografie pokazują emocje i smaki, które towarzyszyły autorom przy tworzeniu tej książki. Pamiętaj, przepis to dopiero początek…
Chleb bananowy
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- łyżka orzechów laskowych
- łyżka obranych migdałów
- 5 dużych śliwek, świeżych bądź suszonych
- łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta czerwonego pieprzu
- szczypta różowej soli
- kilka kropli soku z pomarańczy(świeżo wyciśniętego)
- łyżeczka brązowego cukru (muscovado) do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
- Orzechy i migdały miażdżymy w moździerzu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Śliwki drobno kroimy.
- Niewielką blachę tortową (średnica 16-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
- Ciasto posypujemy na wierzchu cukrem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na mniej więcej 25 minut.
Krem marchewkowy
Składniki:
- 1/2 kg ekologicznej marchewki
- łyżka oleju rzepakowego
- świeży pieprz czarny ok.6 sztuk lub świeżo mielony
- mały kawałek świeżego imbiru
- szczypta różowej soli
- duża pomarańcza lub dwie średnie (eko)
P r z y g o t owa n i e :
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy po skosie na kawałki.
- Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy pieprzem, pokrojonym i obranym świeżym imbirem oraz szczyptą soli.
- Średnią pomarańczę lub ½ dużej obieramy i kroimy na około 5−6 grubych plastrów, usuwamy pestki.
- Całość zakrywamy folią aluminiową lub wiekiem naczynia.
- Pieczemy 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Przekładamy zawartość naczynia do garnka.
- Zalewamy całość wodą do wysokości około 5 cm powyżej warzyw i zagotowujemy.
- Dolewamy sok z pozostałej części pomarańczy i dodajemy utartą skórkę.
- Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
Zupę można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub poszatkowaną kolendrą.
Dla smaku i wyglądu można dodać keks kwaśnej śmietany lub jogurtu, kilka kropli oliwy, szczyptę kminu rzymskiego lub ostrej papryki.
Domowe, surowe batony
Składniki:
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- mąka migdałowa (migdały zmielone w młynku do kawy) około 200g
- 4 suszone śliwki
- 8 suszonych daktyli
- filiżanka mleka migdałowego/ ryżowego lub soku jabłkowego
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- sok z 1/2 limonki + utarta skórka
- 3 łyżki kakao
P r z y g o t owa n i e :
- Migdały, orzechy i suszone owoce moczymy w mleku lub soku.
- Mielimy na jednolitą masę.
- Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy kilka łyżek mąki migdałowej, tak by zagęścić masę.
- Dodajemy sok i skórkę z limonki, kakao , kardamon, sól i dokładnie mieszamy.
- Powstałą bardzo gęstą masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika.
- Masę dociskamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Rano możemy kroić i serwować batony lub zabrać je ze sobą.
W sezonie do masy możemy dodać łyżkę bądź dwie świeżych owoców, wybierając te kwaskowe, które będą dobrze przełamywały słodki smak np. agrest czy jagody,
Chcąc zrobić czekoladowe batoniki, dosypujemy 3 razy więcej kakao albo oblewamy masę ostudzoną rozpuszczoną gorzką czekoladą.