Wiosenne przepisy mistrza

„Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny.” to książka pełna miłości, pasji i dobrego jedzenia. Autorami książki są: Grzegorz Łapanowski- kucharz, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, prowadzący i juror w Programie Top Chef, miłośnik świeżej, sezonowej i lokalnej żywności i Maia Sobczak - propagatorka zdrowego stylu życia i wspierającej, naturalnej diety, wegetarianka, mama blond urwisa, psycholog, terapeuta wg TMC i Ayurvedy, autorka bloga: qmamkasze.pl.

Ta książka to  zdecydowanie coś więcej niż kolejna książka kucharska. To początek przygody ze zdrowym i kreatywnym spojrzeniem na to, co na talerzu czy w torbie na zakupy.  W pierwszej jej części autorzy umieścili poradnik dotyczący m.in. mądrych zakupów, wpływu jedzenia na zdrowie, gotowania z miłością do jedzenia czy zasad prawidłowego odżywiania. Druga część to zbiór sprawdzonych przepisów, opartych na ogólnodostępnych i zdrowych produktach. Przepisy podzielono na 5 rozdziałów: śniadania, II śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski i desery. Dzięki temu drogi czytelniku, będziesz mógł szybko znaleźć to co Cię najbardziej interesuje. Książka zilustrowana jest zdjęciami autorki Mai Sobczak oraz wybitnych fotografów: Natalii Szafrańskiej, Kamila Zielińskiego i Krzysztofa Kozanowskiego. Fotografie pokazują emocje i smaki, które towarzyszyły autorom przy tworzeniu tej książki. Pamiętaj, przepis to dopiero początek…

Chleb bananowy

II_sniadania_chleb_bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • łyżka orzechów laskowych
  • łyżka obranych migdałów
  • 5 dużych śliwek, świeżych bądź suszonych
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • szczypta różowej soli
  • kilka kropli soku z pomarańczy(świeżo wyciśniętego)
  • łyżeczka brązowego cukru (muscovado) do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
  2. Orzechy i migdały miażdżymy w moździerzu.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Śliwki drobno kroimy.
  5. Niewielką blachę tortową (średnica 16-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
  6. Ciasto posypujemy na wierzchu cukrem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na mniej więcej 25 minut.

 

Krem marchewkowy

 

obiady_zupa_marchewkowa

Składniki:

  • 1/2 kg ekologicznej marchewki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • świeży pieprz czarny ok.6 sztuk lub świeżo mielony
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • szczypta różowej soli
  • duża pomarańcza lub dwie średnie (eko)

P r z y g o t owa n i e :

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy po skosie na kawałki.
  2. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy pieprzem, pokrojonym i obranym świeżym imbirem oraz szczyptą soli.
  3. Średnią pomarańczę lub ½ dużej obieramy i kroimy na około 5−6 grubych plastrów, usuwamy pestki.
  4. Całość zakrywamy folią aluminiową lub wiekiem naczynia.
  5. Pieczemy 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Przekładamy zawartość naczynia do garnka.
  7. Zalewamy całość wodą do wysokości około 5 cm powyżej warzyw i zagotowujemy.
  8. Dolewamy sok z pozostałej części pomarańczy i dodajemy utartą skórkę.
  9. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.

 

Zupę można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub poszatkowaną kolendrą.

Dla smaku i wyglądu można dodać keks kwaśnej śmietany lub jogurtu, kilka kropli oliwy, szczyptę kminu rzymskiego lub ostrej papryki.

 

Domowe, surowe batony

batony

Składniki:

  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • mąka migdałowa (migdały zmielone w młynku do kawy) około 200g
  • 4 suszone śliwki
  • 8 suszonych daktyli
  • filiżanka mleka migdałowego/ ryżowego lub soku jabłkowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 limonki + utarta skórka
  • 3 łyżki kakao

P r z y g o t owa n i e :

  1. Migdały, orzechy i suszone owoce moczymy w mleku lub soku.
  2. Mielimy na jednolitą masę.
  3. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy kilka łyżek mąki migdałowej, tak by zagęścić masę.
  4. Dodajemy sok i skórkę z limonki, kakao , kardamon, sól i dokładnie mieszamy.
  5. Powstałą bardzo gęstą masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia płaskiego pojemnika.
  6. Masę dociskamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Rano możemy kroić i serwować batony lub zabrać je ze sobą.

 

W sezonie do masy możemy dodać łyżkę bądź dwie świeżych owoców, wybierając te kwaskowe, które będą dobrze przełamywały słodki smak np. agrest czy jagody,

Chcąc zrobić czekoladowe batoniki, dosypujemy 3 razy więcej kakao albo oblewamy masę ostudzoną rozpuszczoną gorzką czekoladą.