Tarta porowo-cykoriowa z oliwkami na spodzie kukurydzianym

IMG_20140420_135603 Spód: 1 szklanka mąki kukurydzianej, pół kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki gęstej śmietany.

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Zapiekać 15 minut w piecu 180 st.

Farsz: 1 łyżka oliwy, cebula, por, 3 cykorie, 3 łyżki gęstej śmietany, 3 jaja, pół szklanki oliwek greckich /ciemnych/, 15 dag żółtego tartego sera, kilka plastrów boczku lub polędwicy, sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Na rozgrzanej oliwie zblanszować pokrojoną na drobno cebulę, dodać pokrojony w talarki por oraz cykorię, dusić 3 minuty. Przygotować masę jajeczno-śmietanową, roztrzepując w misce oba składniki, następnie połączyć z tartym żółtym serem. Wymieszać duszone warzywa wraz z masą jajeczno-śmietanową i wylać na zapieczony lekko spód. Dodać na wierzch oliwki oraz plastry polędwicy lub boczku.

Piec 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 st.

Można podawać z sosem pomidorowo-bazyliowym (przecier pomidorowy, jogurt, bazylia, sól – wymieszać na gładką masę).