Tarta cytrusowo-miodowa

IMG_20140420_142740 Spód: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, pół kostki masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2-3 łyżki gęstej śmietany, skórka otarta z cytryny.

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Zapiekać 15 minut w piecu 180 st.

Nadzienie: cytrusy różne /grapefruit, pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki…/, kilka łyżek miodu, cukier waniliowy, łyżka rodzynków, łyżka posiekanych suszonych moreli, łyżka masła, 1 szkl. sera białego twarogowego /typu na sernik/, 2 jaja.

W misce ubić jaja, połączyć z twarogiem, wymieszać na gładką masę. W garnuszku na rozgrzanym maśle poddusić wszystkie pozostałe składniki,czyli poza twarogiem i jajami. Po ostudzeniu wymieszać masę cytrusową z jajeczno-serową. Wyłożyć na podpieczony spód.

Piec 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 st.

Można podawać z sosem waniliowym, wykonanym na bazie budyniu.