Sernik tradycyjny na ziemniakach

IMG_20140423_125359 IMG_20140423_125328  Sernik tradycyjny wypiekany był na bazie nie tylko sera, ale i ziemniaków. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi. No, a jaki pyszny!

Spód: 1 szkl. mąki pszennej, pół kostki masła, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru waniliowego. Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce.

Masa sernikowa: 1 kg sera twarogowego, 8 jaj, 1 kostka miękkiego masła /nie prosto z lodówki/, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka kaszki manny, 6 dużych ugotowanych i przetartych na pure ziemniaków, bakalie. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, na końcu dodać bakalie.

Ciasto na kruchy spód rozłożyć równomiernie na blasze. Podpiec 15 minut w temp. 180 st. Na to wyłożyć masę sernikową. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st.

Polewa czekoladowa: pół szklanki kakao, pół kostki masła, kilka łyżek śmietanki słodkiej, pół szklanki cukru pudru. Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka, odstawić do ostudzenia.

Po schłodzeniu sernika wylać letnią masę czekoladową na wierzch i odstawić do stężenia.

Zamiast polewy czekoladowej można na ciasto sernikowe przed wstawieniem do piekarnika porozkładać cząstki brzoskwiń z puszki. Można też na wierzch rozrzucić świeżą aronię – to przepyszny i zdrowy, choć niedoceniany  owoc  /na zdjęciu poniżej/. Aronię warto osypać cukrem po upieczeniu.

Dobra rada: ten przepis na sernik można modyfikować. Np. chcąc uzyskać większą objętość wypieku, wystarczy ubić jajka oraz dodać kilka łyżek śmietany kremówki. Można tez proporcjonalnie zwiększyć składniki. Sernik znakomicie też smakuje, jeżeli jedną łyżkę mąki zamienimy na paczkę budyniu śmietankowego /proszek/ oraz dodamy łyżkę serka mascarpone.

Paula

IMG_20140925_115319