Piernik świąteczny na miodzie

IMG_20141207_154908Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 jaja
  • 1 kostka masła
  • kilka łyżek oleju
  • 1 szklanka miodu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 paczki przyprawy do piernika lub ubite w moździerzu przyprawy: gałka muszkatołowa, goździki, cynamon w lasce, cała wanilia, owoce kardamonu, ziarna anyżu, dodać utarty na tarce świeży imbir  /dzięki takim przyprawom piernik zyska intensywniejszy smak/
  • 1 łyżeczka kakao
  • słoik powideł śliwkowych
  • słoik konfitur z pomarańcz
  • bakalie /najlepsze są śliwki wędzone oraz orzechy włoskie i rodzynki/
  • pół szklanki mleka ze śmietaną

Lukier:

  • szklanka mleka połączonego ze śmietana
  • cynamon mielony
  • imbir
  • szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Najpierw skroić na bardzo cienkie plasterki 4 pomarańcze i smażyć ze szklanką cukru aż do uzyskania szklistych konfitur. Lekko wystudzić.

Następnie rozbić w moździerzu przyprawy do piernika.

Potem rozpuścić w garnku dużym masło, olej, miód, mleko ze śmietaną, dodać do tego pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na końcu dodać sodę.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Lukier – wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia.

Po schłodzeniu piernik polać lukrem, przygotowanym z podanych składników.

IMG_20141206_135331