Nie dajmy się cukrzycy

SAM_4623Rozpowszechnieniu wiedzy o cukrzycy i zasad zdrowej diety służyły specjalne warsztaty w SPOT przy ul. Dolna Wilda w Poznaniu, które prowadził m.in. David Gaboriaud, a radą służyła Beata Stepanow, Prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej. Uczestnikom spotkania przypomniano 10 najważniejszych zasad diety: regularność posiłków, kalorie – dieta opracowana na podstawie dziennego zapotrzebowania, niski poziom IG i IŁ (indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego), proporcje (tłuszcze – 30-35%, węglowodany – 45-50%, białka 15-20%), spożywanie białek, tłuszczów, warzyw, odpowiednich napojów, błonnika i magnezu (najlepiej orzechów i roślin strączkowych).

W przygotowywaniu posiłków wskazane są techniki: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez obsmażania, grillowanie na tackach. Przeciwwskazane techniki kulinarne to: pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, smażenie w panierkach, smażenie w głębokim tłuszczu, dodawania śmietany pow. 22 %, masła, smalcu, boczku.

Podczas warsztatów w kuchni SPOT przygotowano m.in. kaszę jaglaną z twarogiem i owocami, soczewicę z mirepoix (2 porcje cebuli, na 1 porcję marchwi i 1 porcję selera) i jajkiem poche (gotowane w folii w wodzie z octem).

Więcej informacji i przepisy na dania www.menudiabetyka.pl , a także www.kulinarneinspiracje.blogspot.com

Fot. B. Marcińczyk

SONY DSC

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA
I PIECZAREK
SKŁADNIKI
• 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce)
• 10 sporych pieczarek
• 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 20 g
• 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie)
• 1 jajko
• bułka tarta do panierowania 80 g
• olej rzepakowy do smażenia około 4 łyżek
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na
nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie
udusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką, przyprawami, jajkiem
i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli
zbyt rzadka – dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce
i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem.

Autor przepisu i foto:Anna Piątkowska-Wełyczko