Nie daj się grypie!

Sezon grypowy w pełni. Jak wzmacniać odporność organizmu? Co warto wiedzieć na temat grypy? Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku w Polsce mamy wyjątkowo duży wzrost zachorowań na grypę. Nieprawidłowo leczona choroba może powodować wiele powikłań. Jednym ze sposobów jej zwalczania jest profilaktyka.

ginger-g09212957f_640

Co zrobić, żeby nie dać się grypie? Radzi doktor Tomasz Stefaniak – lekarz medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland.
Grypa to wirusowa choroba zakaźna. Wirus przenosi się drogą kropelkową podczas kontaktu z
chorym. Na przebieg grypy wpływa patogen, który ją spowodował. Grypa typu B i C jest stosunkowo
łagodna u dorosłych. Dużo poważniejszą postać przybiera typ A.
Czy można się przed nią bronić?
– Tak jak w poprzednich sezonach epidemicznych najlepszą profilaktyką zachorowania na
grypę jest szczepienie. Coroczne szczepienie zaleca się wszystkim osobom w wieku od 6
miesiąca życia u których nie stwierdza się przeciwwskazań do szczepienia. Szczepienia
najlepiej wykonać przed rozpoczęciem okresu zachorowalności na grypę w danej populacji,
optymalnie w okresie od września do października – mówi doktor Tomasz Stefaniak – lekarz
medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland.
Jeśli jednak pacjent z różnych powodów nie mógł zaszczepiony odpowiednio wcześnie,
szczepienie można wykonać w dowolnym momencie okresu epidemicznego.
– Do grupy pacjentów którym szczególnie zaleca się coroczne szczepienie przeciwko grypie z
uwagi na ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i jej powikłań należą dzieci w wieku 6-59
miesiąca życia, osoby w wieku powyżej 50 roku życia, chorzy ( niezależnie od wieku ) na
przewlekłe choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, choroby nerek, wątroby,
układu nerwowego, krwiotwórczego i metaboliczne ( w tym cukrzycę), osoby z upośledzeniem
odporności, kobiety, które są lub będą w ciąży w okresie epidemicznym oraz osoby z
otyłością olbrzymią – wyjaśnił doktor.
Naturalnie ważna jest też kondycja naszego organizmu w obronie przed czynnikiem
infekcyjnym. Dieta musi być zróżnicowana, należy zapewniać organizmowi odpowiednią ilość
witamin i mikroelementów które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie układu
immunologicznego i jego gotowość do walki z czynnikiem infekcyjnym.
– Swoją dietę warto wzbogacić o produkty bogate w witaminę C. Jest ona przeciwutleniaczem, a jej
zadaniem jest wzmocnić organizm i wyeliminować toksyny. Warto sięgać po owoce cytrusowe,
paprykę oraz zielone i ciemne warzywa liściaste są idealne. Ponadto pokarmy bogate w witaminę A –
zabezpiecza podszewkę płuc i gardła, ratując przed infekcjami. Do diety włączmy zielone i ciemne
warzywa, żółcie, pomarańcze i czerwienie, a także żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak
makrela lub wątroba. Należy również dbać o dostarczenie witaminy B. Działa ona korzystnie na układ
nerwowy, zapewnia właściwości immunostymulujące, czyli ma wpływ na wzmocnienie układu
odpornościowego. Zawierają ją pełne ziarna, zielone warzywa, rośliny strączkowe i grzyby.
Istotny w naszej diecie jest również cynk. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe i
przeciwbakteryjne. Cynk zawierają jajka, warzywa i warzywa (takie jak seler, bakłażan lub szparagi),
owoce morza i wątróbka – wyjaśnił Stefaniak.
W zapobieganiu przed zakażeniem grypą a także innymi patogenami układu oddechowego
należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.
– Pamiętajmy o częstym myciu rąk, zasłanianiu ust chusteczką jednorazową podczas kichania
szczególnie w sezonie epidemicznym oraz stosowanie jednorazowych masek . Należy unikać
dużych skupisk ludzkich podczas.
Na rynku dostępne są suplementy diety podnoszące sprawność układu immunologicznego
opartych głównie na bazie preparatów ziołowych , witaminach i minerałach.
– Można się nimi wspomagać, ale musimy pamiętać przede wszystkim o prawidłowej diecie i
zdrowym stylu życia . Jeśli chodzi o diagnostykę grypy to od kilku lat stosowane są testy
skaningowe tzw. testy przyłóżkowe , pozwalają na bezpośrednią wizualna detekcję antygenu
wirusa A i B w ciągu około 15-30m min . Aktualnie dysponujemy testami różnicującymi
zakażenie grypy, wirusem RSV i COVIDF-19 – dodał.
Pamiętajmy o czynnikach, które niekorzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu
odpornościowego m.in. alkohol, papierosy, przetworzona żywność, silny stres, a także
nieprawidłowa higiena snu. Jeśli zaobserwujesz u siebie objawy grypy, skonsultuj je ze
swoim lekarzem.