Lekko, zdrowo, sałatkowo!

Sałatka z granatu i ogórkaLetni przewodnik po smacznych sałatkach

Jeżeli nie macie pomysłów albo chcecie wprowadzić kuchenne innowacje do swojego menu, to przedstawiamy wam kilka energetycznych przepisów polecanych przez najlepszych szefów kuchni! Najzdrowiej jest podawać świeże produkty w naturalnej formie – bez obróbki w piekarniku czy w garnku. Tak smakują najlepiej i zachowują w sobie całą moc witamin i składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Oczyszczają go i gwarantują olbrzymi zastrzyk energii wywołujący uśmiech na twarzy.

Sałatka owocowa z sosem pomarańczowo-waniliowym

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 pomarańcza (sok i otarta skórka)
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki truskawek przekrojonych na pół
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 szklanka czerwonych winogron przekrojonych na pół
  • 1 szklanka zielonych winogron przekrojonych na pół
  • Inne owoce sezonowe wedle uznania
  • Świeża mięta

 

Sposób przygotowania:

Owoce i mięte włóż do miski i zamieszaj.

Cukier zmieszaj z 1 szklanką wody, skórką i sokiem z pomarańczy oraz wanilią. Wlej na patelnię i podgrzewaj do zredukowania.  Po otrzymaniu gęstego sosu przestudź i polej sałatkę.

Sałatka z granatu i ogórka

Składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • Nasiona z ½ granatu
  • 1 mały ogórek, obrany i posiekany
  • 1 garść posiekanych rzodkiewek
  • Posiekany szczypiorek z 2 dymek
  • ¼ szklanki posiekanej mięty
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Warzywa wymieszaj ze sobą w dużej misce.

Zmieszaj (lub zblenduj) ze sobą oliwę, mieloną paprykę, czosnek, płatki chilli, sok z cytryny, cukier i sól. Polej dressingiem warzywa.

 

Sałatka z buraka z kozim serem

Składniki:

  • 250 g buraków
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 125 g sera koziego
  • 400 g mieszanki sałat
  • 400 g młodego szpinaku
  • 4 drobno posiekane czerwone cebule
  • 60 ml octu winnego
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki estragonu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.

Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.

W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.

Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.

Smacznego!

 

Przepisy przedstawiamy dzięki współpracy z Polsat Food Network